17 Şubat 2012 Cuma

Doğu Türkistan'ın Önemi ve Çin


 Bütün ülkeler baz alındığında, son yıllarda gözle görülür biçimde en fazla gelişen ülke şüphesiz Çin'dir. Ekonomik anlamda dolara bağımlılığı hala devam etse de küresel sermayede önemli ekonomik gücü bulunan, bunun yanı sıra uluslararası kamuoyunda siyasi etkinliğini ziyadesiyle hissettiren Çin'in bu denli gelişmesini, sürekli olarak zulm ettiği Müslüman Türk kardeşlerimizi katlettiği Doğu Türkistan'ı sömürerek sağlamaktadır.

- - - - - -

   Tarihi '' İpek Yolu ''ndan günümüze kadar dünyanın en önemli  jeostratejik  bölgelerinden birisi olan Doğu Türkistan'ın ayrıca Asya'nın orta noktasında bulunması, bu önemi arttırmaktadır. 1.65 milyon km² yüz ölçümü ile Doğu Türkistan ayrıca Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Afganistan, Moğolistan, Rusya, Pakistan ve Hindistan ile sınır komşuluğu yapması yine önemli bir ''jeostratejik kilit nokta'' olduğunu göstermektedir.

 - - - - - -

 Yer altı ve yer üstünde çok önemli ve çok fazla miktarda kaynak bulundurması, Doğu Türkistan’ın jeoekonomik olarak önemli bir bölge kılar. Çin’in toplam maden ocaklarının yaklaşık %85’i Doğu Türkistan’da  yer almaktadır.  2 milyon ton kaliteli kömür madenine sahip olan Doğu Türkistan’da milyonlarca ton petrol ve bakır , milyonlarca metreküp doğal gaz çıkartılması bunların yanı sıra zengin uranyum , altın , gümüş yataklarına sahip olması Doğu Türkistan’ın önemini daha da arttırmaktadır. Yer altı kaynaklarının dışında yer üstü kaynak bakımından da önem taşıyan Doğu Türkistan’da ‘’ pamuk üretimi ‘’ ilk sırada yer alır.

- - - - - - -

  Çin , ekonomisinin olmazsa olmazı haline gelen Doğu Türkistan'ı sömürüp gücüne güç katmak için her gün yeni stratejiler üretmektedir. Belirli yıllarda yapılan nüfus sayımlarında Doğu Türkistan'da yaşayan Müslüman Türklerin sayısının gittikçe azaldığı görülmektedir.  Tüm dünya ülkeleri ( Türkiye'de dahil ) insan haklarını ihlal eden, Doğu Türkistan'daki kardeşlerimizi katleden ve  ibadetlerini her türlü baskı ve zulümle engelleyen Çin'in yaptığı bu kalleşliğe olması gereken tepkiyi göstermemektedir. Doğu Türkistan'da Kızıl Çin'in yaptığı zulüm asla unutulmamalıdır !

- - - - - - - -

   '' Allah(c.c) doğruyu söyleyenlerle beraberdir. ''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder